logo

Liefhebben op een slack line

okt 12, 2023

‘Ik wil zoeken naar waar wij foutgegaan zijn’ hoor ik hem zeggen. Een man die afziet, want zijn relatieloopt stroef, er is pijn en onbegrip. En mensen willen een relatie niet zomaar

overboord gooien. 


Ik vraag hem dat zinnetje te herhalen: ‘Ik wil zoeken naar waar wij fout gegaan zijn’


En dan vraag ik hem: wat als ik één hele kleine aanpassing aan dat zinnetje zou mogen doen:


‘Ik wil zoeken naar waar ik fout gegaan ben’


Ik wacht af, kijk naar zijn gezicht. Ik vraag aan hem ‘wat gebeurt er nu in jouw lichaam? Want ik voel het nu in mijn maag wat samenkrimpen’


Hij lacht ‘ja da’s precies wat ik nu voel!’ 


Logisch, want mijn ieniemini kleine aanpassing aan dat zinnetje… van ‘wij’ naar ‘ik’ , dat creëert ineens een heel ander verhaal.


Ik kijk naar mezelf en mijn karakter

Ik kijk naar mijn defaux-kes

Ik erken dat ik in de fout ga

Ik geef toe dat ik jou, mijn liefste soms kwets,onachtzaam ben


Zolang ‘wij’ kijken naar waar ‘wij’ fout gegaan zijn, trek ik gewapend ten strijde. Eerlijke oversteek, ik zal mijn fout toegeven op voorwaarde dat jij dat ook doet. Ik zal mijn kleinheid erkennen op voorwaarde dat jij dat ook doet.


Jij mag een lijstje aanleggen van wat jou stoort aan mij àls ik dat ook mag


We proberen het allemaal, de contract relatie. De relatie waarin we op basis van gezamenlijke afspraken proberen te voorkomen dat jij mij kwetst. Het kan werken. Je bent dan nét zo dunnetjes verbonden met mekaar, dat je je nét niet eenzaam voelt. 


… en toch


Een intieme relatie heb ik niet als ik op safe speel. Liefde is niet gebaseerd op garanties, wel op vertrouwen. Geloven dat jij mij graag ziet, geloven dat ik bij jou de mist in mag gaan, geloven dat ik anders mag zijn dan jou. Geloven dat zorg dragen voor onze relatie en kiezen voor jou, niet hetzelfde is als mezelf verliezen.


‘Ik wil zoeken naar waar ik fout gegaan ben’ da’svolle verantwoordelijkheid nemen voor het eigen aandeel, … zonder enige garantie dat die ander dat ook zal doen.


… en da’s eng, heel eng, dat is Slack line lopen zonder safetynet. En dat vertelde dat lichaam van deze man deze ochtend. Dat vertelde die maag die een beetje ineenkromp.


 Dankbaar om deze sessie, dankbaar om deze man die hier zit, zichzelf open breekt, behoedzaam…

13 sep, 2024
Jobs, job vervulling, wijziging of… verdieping
13 sep, 2024
Studiekeuzestress bij jongeren
Meer posts
Share by: