logo

Over totempalen, biddende chimpansees en organisaties

jun 07, 2023

T

ribes, biddende chimpansees, totempalen en organisaties…hoe krijg je dàt allemaal verwerkt tot een coherent geheel? Dr. Daniëlle Braun, antropologe deed dat deze voormiddag tijdens het Netwerk-inspiratie Event van BsideS.


De Corda Campus leent zich daar dan voor, een ideale settingom het te hebben over teams, organisaties, bedrijven. Waarom gaan wij samenwerkingen aan? En wat gebeurt er als organisaties gaan samenwerken, maar de organisatieculturen niet mee betrokken worden in deze samenwerking?


Geven organisaties een afscheidsfeestje wanneer nieuwestructuren ontstaan? Ah ja, want er moet mogelijk afscheid genomen worden van eerdere waarden, visies, dromen. Dat kan nodig zijn, zo’n afscheidsritueel, nodig om de weg vrij te maken voor het nieuwe dat staat te gebeuren.


En die totempaal, wat had die te zoeken op een netwerkevent? Nog zo’n eye opener? Een totempaal blijkt een canon te zijn, een soort 3D geschiedenisboek van een community. Een visuele marker waarin de ontstaansgeschiedenis letterlijk gebeiteld staat. Maar ook latere impactvolle gebeurtenissen worden daarin opgetekend. Het groeit, zo’n totem, het evolueert, biedt kans tot

herinnering aan ‘waar komen wij vandaan’ en biedt ruimte aan ‘waar willen we naar toe’.


En daar tussenin: waar ben ik nu? 


Ik kreeg prompt goesting om zo’n totempaal te installeren in mijn living, want een gezin, da’s ook een organisatie waarin samengewerkt wordt. 


Ik zag het al voor me: 5 van die kleine houten kistjes uitde Dille&Kamille op elkaar gestapeld, en elk gezinslid dat elementjes kan toevoegen in die kistjes. Mini altaartjes waarin we aan elkaar kunnen tonen: ‘dit is belangrijk voor mij, dit ben ik nu, en dit was ik toen’.


Misschien, als jij ooit eens mijn huis binnenwandelt, loop je mogelijk tegen zo’n totempaal aan…


Dan vertel ik jou graag: dit was ik toen, en dit ben ik nu…en misschien nog iets over die biddende chimpansees…

13 sep, 2024
Jobs, job vervulling, wijziging of… verdieping
13 sep, 2024
Studiekeuzestress bij jongeren
Meer posts
Share by: